HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

2017. július. 14.-16.

PALYAZATOK

 

TENISZPÁLYA BÉRLÉSE

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

Visitors Counter

708745
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
183
148
331
702737
7834
6987
708745

Your IP: 100.24.46.10
Server Time: 2019-01-21 17:59:08

Facebook Like Box

ZIKE

 

          Egyesületünk 2010 novemberében alakult azzal a céllal, hogy Erdővidék természeti értekeire hívjuk fel a figyelmet. Környezetvédő egyesületként elsők vagyunk a vidéken, akik olyan programokat szervezzünk, mely által a helyi lakósság környezetvédelemre való nevelését fejleszteni tudjuk. Programjainkba nemcsak Barót lakósságát próbáljuk bevonni, hanem a környező falvak lakóit is. Rendezvényeink lehetőséget adnak a helyi fiataloknak, hogy egy ifjúsági egyesület vezénylése alatt tevékenykedhessenek, ezáltal is tanuljanak, tapasztalatokat, kapcsolatokat szerezzenek, amit később felhasználhatnak. Igyekszünk a környezetvédelem fontosságát népszerűsíteni a médiában is.

Az eddigi években sikerült pár hasznos és mozgalmas programot megvalósítanunk, melyek nagyrészt állandó programokká váltak:

 • Minden év első programja a február első hetén sorra kerülő Vizes élőhelyek világnapja. Ezen a napon dokumentumfilmek vetítésével hívjuk fel a figyelmet a vizes élőhelyek fontosságára.
 • Március első hétvégéjén tartjuk az év első Használt étolaj és elektronikai hulladékok begyűjtését, majd két- háromhavonta megismételjük.
 • Március második programjaként a víz világnapja alkalmából gyakran patakmeder takarítást végeztünk közel 45-50 résztvevővel, de tartottunk már tudományos előadást a víz fontosságáról, és Szász Árpád hidrológus barátunk segítségével vízelemzést is készítettünk.
 • Harmadik rendezvényünk e hónapban a Föld órájaként ismert mozgalom. Barót város önkormányzata által sikerült bekapcsolódnunk a világ számos országában, egy időben tartott mozgalomhoz, így a háztartásokban és az utcai közvilágításnál sikerült elérnünk az egy órás elektromosságtól való mentességet.
 • 2015 áprilisában sikeresen megpályáztuk az „Őshonos gyümölcsfák Háromszékre” című kezdeményezést a Háromszéki Közösségi Alapítványnál, mely segítségével a Baróthoz tartozó falvakban 300 őshonos gyümölcsfát osztottunk ki.
 • A Föld napja keretén belül szervezett tudományos előadás továbbítása Egyed Emőke Környezetmérnök által.
 • A madarak és fák napján a Gaál Mózes általános iskola diákjaival közös faültetésre és madáretető készítésre került sor az iskola udvarán. Támogatásként helyi magánerdészet ajándékozott ültethető csemetékkel.
 • Több alkalommal vettünk részt városi rendezvényen Öko-sátrunkkal, ahol újrahasznosított anyagokból készítünk tárgyakat.
 • Minden év júniusban kerül sor a Zöldikék környezetvédő vetélkedőre, ahol V-VIII osztályos erdővidéki diákok vesznek részt. A verseny győztese ingyenesen részt vehet a környezetvédelmi táborban.
 • Szintén minden év júliusában vagy augusztusában zajlik a Zöldikék Környezetvédelmi tábor, Uzonkafürdőn.
 • A legnagyobb projektünk, amelyre büszkék vagyunk a ZIKE Park létrehozása. A Csíkszeredai PolgárTárs Alapítvány zöldövezetek fejlesztésére kiírt pályázaton megfeleltünk, így egy gyönyörű parkot sikerült kialakítani a város egy nyugodt részén.
 • Minden év szeptemberében megszervezésre kerül az autómentes világnap alakalmából a „Tekerjünk együtt” kerékpáros mozgalom, mely keretében sikerült erdővidéki településeket is érinteni a kerékpáros felvonulással.
 • Több helyi egyesülettel közösen vágtunk bele a Let’s do it Romania, hulladékgyűjtési akciójába.
 • Minden évben a Mikulás házhoz megy program segítségével, örvendeztetjük meg a város kisgyerekeit.

Programjainkkal, több száz embert sikerült megmozgatnunk.

 

Ráduly Antal Róbert

Zöld Ifjak Környezetvédő

Egyesület elnöke
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma