HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

2017. július. 14.-16.

PALYAZATOK

 

TENISZPÁLYA BÉRLÉSE

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

Visitors Counter

826696
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
112
231
2387
815951
10182
15375
826696

Your IP: 35.172.111.215
Server Time: 2019-11-15 09:52:04

Facebook Like Box

A polgármester az odaadást, az összefogást értékelte

A kastély a városnak is fontos

 
Lázár-Kiss Barna úgy véli, a kastélyturizmusnak fontos szerep juthat Barót térségében

 

 Mint arról már lapunkban beszámoltunk, az elmúlt hétvégén, két évig tartó felújítás után a közigazgatásilag Baróthoz tartozó Miklósváron megnyitotta kapuit a Kálnoky-kastély, benne az Erdélyi Élet Múzeumával. Lázár- Kiss Barna András polgármester is nagy jelentőséget tulajdonított az eseménynek.

Az egész napos megnyitó rendezvényen jelen volt Barót polgármestere is, aki mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a kastély történetében a most ünnepelt jelentős fordulópont nem következhetett volna be, ha az épület nem kerül magánkézbe, és Kálnoky Tibor gróf nem veti latba minden tudását, odaadását az épület megújhodásáért.

– Barót város pozitívan állt a kezdeményezéshez, annak tudatában, hogy egy turistalátványosság létrehozását segítjük. A kastély valóban azzá is vált az elmúlt hónapokban – mondta a polgármester, hozzáfűzve, hogy bár Barót város tulajdonát képezi, Kálnoky gróf révén egyúttal olyan kézben van, amely lelkesedéssel, hozzáértéssel egyengeti sorsát. A kastélyt 2004-ben ugyanis Barót város tanácsa bérbe adta a Kálnoky Alapítványnak, ezelőtt három évvel pedig jóváhagyták, hogy felújítására pályázhassanak.

A megújult ingatlan turisztikai szerepére terelve a szót, az elöljáró kitért arra, hogy tavaly, miután elkészült Barót fejlesztési stratégiája, a dokumentumot összeállító kolozsvári egyetemi hallgatók, szakemberek is úgy látták, a helyi turizmus fejlesztésében fontos szerep juthat az erdővidéki kastélyoknak, ezzel együtt továbbá az agroturizmus, a helyi szokások és a helyi értékek bemutatása adhatna lendületet a vidék idegenforgalmának.

– Azt szorgalmazták, hogy ebbe az irányba próbáljuk meg fejleszteni a turizmust. Nos, a Barót közelségében található olaszteleki kastély már bizonyított, reméljük, rövid időn belül a most átadott miklósváriról is elmondható lesz, hogy sikerrel vette a kihívásokat, és hasonlóan nagy látogatottságnak fog örvendeni a vidékünkre érkező turisták révén – mondta.

Beszéde végén Lázár-Kiss az összefogás, a közös, haladó gondolkodás szerepét értékelte, amely a miklósvári kastély felújításában is közrejátszott.

Bővebben: A kastély a városnak is fontos

Folytatódik a munka

Újjáépülő híd, megújuló utcák 

image
A Petőfi utca – mielőbbi rendbetételére törekszik a városvezetés
Az év utolsó, december 30-ai tanácsülésén Lázár-Kiss Barna polgármester összefoglalta, mit szeretne megvalósítani Baróton 2017-ben. Mindenekelőtt azonban megköszönte a tanácsosoknak az elmúlt évi, a város fejlődése érdekében tanúsított közreműködésüket. Úgy értékelte, mindegyikük az előrelépésen gondolkodott, a választók által rábízott feladatát pozitív hozzáállással látta el.

2017-ben, mint mondta, folytatódnának Baróton az útmodernizálási munkálatok. Következne a Bányász utca újraaszfaltozása, aztán megemlítette a Rózsa utcából a buszmegálló mellett, a blokkok közé vezető kisebb útszakasz felújítását, továbbá a Petőfi utcáét.

A Petőfi utcával kapcsolatban megjegyezte, bár itt még el kell végezni a csatorna- és vízhálózatra a lekötéseket, arra fognak törekedni, hogy ezek után rendbe is tegyék, azaz újraaszfaltozzák az utcát egészen a Barót-patakon átvezető hídig. Annál is inkább, mivel most már biztos, hogy a hidat újraépítik, új hídhoz pedig új utca dukál.

Bővebben: Folytatódik a munka

Megalakult a helyi tanács

Barót előrehaladására esküdtek 

image
A tanácsosok leteszik az esküt. 
Tegnap Sebastian Cucu prefektus részvételével, a városi művelődési ház Bodosi Dániel Termében tartotta alakuló gyűlését Barót Város Tanácsa.

Az ülés némi késéssel kezdődött, ezért elnézést is kért a prefektus a jelenlevőktől, akik között néhány ismertebb érdeklődő is akadt. Jelen volt például Vargyas község újonnan megválasztott polgármestere, Sütő Levente Lehel, továbbá Nagy József, a megyei tanács volt alelnöke és Csíki László városmenedzser. A törvény értelmében az ülés vezetését ideiglenesen a legidősebb megválasztott tanácsos, vagyis Incze István vette át, mellette foglalt helyet a két legfiatalabb tanácsos, Weithaler Walter és Pál Levente.

Mindenekelőtt öttagú hitelesítő bizottság alakult (Pál-Szilágyi Zoltán, Kotecz Attila, Dimény László, Szabó Péter és Szakács László), amelynek az volt a feladata, hogy ellenőrizze és hitelesítse a megválasztottak iratcsomóit. Miután mindent rendben találtak, Szakács László felolvasta a hitelesítést elfogadó határozatot, majd Dombi Réka Hilda jegyzőnő eskütételre szólította a tanácsosokat. Először felolvasta az eskü szövegét, a tanácsosok pedig az alkotmányra és a Bibliára tett kézzel fogadták fel, hogy betartva az ország törvényeit, jóhiszeműen, a legjobb tudásuk szerint fognak tenni Barót város előrehaladásáért, lakói számára jobb életkörülmények biztosításáért.

Bővebben: Megalakult a helyi tanács

Kamionosok vetélkedtek

 A baróti sportpályára vezetett minden út 

image
Nem volt könnyű kézi erővel megmozdítani a hatalmas járgányt, de még hölgyeknek is sikerült
Szombat délben Barót központjában több tucatnyian is gyülekeztek, türelmetlenül várva a nap eseményét, melyet a közösségi oldalon és a helyi sajtóban már hetekkel korábban beharangoztak a szervezők: a kamionok felvonulását.

Igen, Erdővidéken van egy nap, mely csak az övék, az országutak vándoraié, és hiába vannak tele a tévécsatornák a kamionokról vagy a kamionosok életéről szóló dokumentumfilmekkel, a monstrum nagyságú teherautókat élőben látni, hallani közelről dübörgésüket, érezni a levegő rezgését, amint elhaladnak melletted, az egészen más.

Lassan teltek a percek a központban várakozók számára, de aztán a Kossuth utca alsó szakaszára vetett egyre sűrűbb pillantásokból végül arra lehetett következtetni, hogy közelednek a masinák: és jöttek is libasorban, dudaszóval, székely és magyar zászlókkal (de európai és román lobogót is felfedeztünk rajtuk) feldíszítve. Hatvanhárom kamion, melyeknek kabinjaiban a sok-sok magányos órát maguk mögött tudó sofőrök mellett ott ültek ezúttal családtagjaik is, a feleségek, gyermekek, mindnyájan büszkén integetve a járókelőknek, az út szélén rájuk várakozó közönségnek. És sokan visszaintegettek nekik – a felvonulás ünnepi hangulatának részei voltak ezek a szép pillanatok is.

Vonulnak a teherautók Barót központjában

Bővebben: Kamionosok vetélkedtek

Október 18-án harmadik alkalommal rendezték meg Baróton az erdővidéki Őszi Sokadalmat. Képes összeállításunkkal megpróbálunk ízelítőt nyújtani a vásár hangulatából, melyen erdővidéki és máshonnan érkező termelők, kézművesek kínálták eladásra portékáikat.

Csepergő esőben indult a vásár, ez kissé rányomta bélyegét a hangulatra, de a sokadalom azért megtartatott

A torjai Voloncs Mária székely és magyar címerekkel díszített üvegeket is kínált eladásra

A bodosi kürtőskalácsnak most is nagy volt a keletje

A bibarcfalviak és bodosiak őszi terményeket árultak: nagy választék volt sütőtökből is

Bővebben: Őszi Sokadalom Baróton - CIKK

„Mindannyian mások vagyunk”

Rendezvény a fogyatékkal élőkért 

image
 
Baróton idén is megtartották a fogyatékkal élő gyermekek világnapját. Az eseményt – immár negyedik alkalommal – azok a helyi intézmények szervezték, amelyek ezeknek a gyermekeknek a neveléséről, foglalkoztatásáról gondoskodnak: a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság égisze alatt Baróton működő Közösségi Szolgáltatási Komplexum, a Laura Ház Egyesület, valamint a helyi oktatási intézmények: a Cimbora Napközi Otthon, a Gaál Mózes Gimnázium és a Baróti Szabó Dávid Líceum, illetve annak diáktanácsa.

 A nap egyik legfontosabb eseményét az a szakmai tanácskozás képezte, melynek a Gaál Mózes-iskola adott otthont. A tanácskozáson Bokor Attila szaktanfelügyelő mellett részt vett a gimnázium igazgatója, Zajzon Csaba, de jelen voltak többek között az iskola fejlesztőosztályaiban gyógypedagógus-pszichológus végzettséggel tanító szakemberek is: Bogyor Izabella (előkészítő, valamint I–IV. osztály – 10 gyermek), Lázár Vilma (V. osztály – 8 gyermek), Bocskor Zsuzsánna (VI–VIII. összevont osztály – 6-6 gyermek) és Benedek Boglárka (VII. osztály – 14 gyermek). Ezekbe az osztályokba olyan gyermekek járnak, akik diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával és viselkedészavarral küzdenek.

Rendes vagy fejlesztő osztály?

Pál-Hadnagy Ilona és Fábián Anetta gyógypedagógusok elöljáróban az iskolában működő kabinetjeiket mutatták be, amelyekben egyénileg vagy csoportosan foglalkoznak minden diák fejlesztésével, majd egy, a fogyatékkal élők mindennapi nehézségeit bemutató kisfilm levetítése után a szakemberek mindegyike véleményeket, javaslatokat fogalmazott meg.

Vida Enikő pszichológus, iskolai tanácsadó a szülők felelősségére hívta fel a figyelmet, az ő döntésük ugyanis – mondta –, hogy a szakember véleményezése után rendes vagy fejlesztő osztályba íratják problémás gyermeküket. Hogy melyik a jobb változat, erről megoszlottak a vélemények: Cseresznyés Emília, a Laura Ház vezetője úgy vélekedett, nem szerencsés a teljes elkülönítés, egy fogyatékkal élő gyermek jobb, ha látja, hogyan viselkednek más gyermekek, ugyanakkor nekik is vannak erősségeik, ezek felfedezése azonban a pedagógus feladata. 

Lázár-Kiss Barna polgármester köszönti a résztvevőket

„Gyermek, szülő, pedagógus és fejlesztő egyformán kell hozzáálljon a munkához, olyan ez, mint egy négylábú szék, ha valamelyik láb meginog, oda az összes eredmény” – mondta. Kifejtette, hogy a „speciális” bélyeget jó lenne nem rányomni ezekre a gyermekekre, a társadalom javarésze ugyanis még mindig előítéleteket táplál ezzel a szóval kapcsolatban.

Hasonlóképpen fogalmazott Vass Mária, a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság vezetője is: „Folyamatosan nő a különleges oktatásban résztvevő gyermekek száma, de vajon mennyire reálisan döntünk arról, hogy milyen oktatásban is részesüljön a gyermek? A rendezetlen családi körülmények még nem szolgáltatnak okot arra, hogy külön osztályba iratkozzanak: a különválasztás már eleve a megbélyegzést jelentheti. Ha egy gyermek el tudja fogadni fogyatékkal élő társát, akkor később, felnőttkorban is másképp viszonyul a fogyatékkal élőkhöz”– véleményezett.

Koncerttel, jó hangulatban zárult a rendezvény

Bokor Attila tanfelügyelő szerint a problémákkal küszködő gyermekek beilleszkedésének kerékkötője a mentalitás, a tanügyi normatívák szabta rigiditás, melyekhez a pedagógusoknak is alkalmazkodniuk kell. A statisztikai adatok szerint azonban a speciális gimnáziumi oktatásban részesülő problémás gyermekek 60%-a elvégzi a szakiskolát is, ez az arány azonban kevesebb 10%-nál abban az esetben, ha normál osztályokba jártak.

Nem alkalmazzák a fogyatékosokat

Más kérdés, hogy a szakiskola elvégzése után egyáltalán mihez kezdhetnek a fogyatékkal élők, hiszen, mint kiderült a beszélgetésből, nemhogy súlyos, de még enyhén fogyatékost sem alkalmaznak manapság a munkaadók, pedig számos külföldi példa bizonyítja, hogy vannak munkák, amelyeket ők is kiválóan el tudnak végezni.

Bővebben: „Mindannyian mások vagyunk CIKK

Emlékek őrzője

 Magyar honvédtiszt szeretett volna lenni 

image
Vitéz Nagy Zoltán honvédegyenruhában: mintha egy második világháborús katona lépne elő a múltból
 
Augusztus 2-án a baróti református templomban honvédtalálkozót tartottak. Az eseményen jelen volt Nagy Zoltán, erdővidéki felmenőkkel rendelkező fiatal hagyományőrző is, aki honvédegyenruhába öltözve tisztelgett a megjelent veterán katonák előtt.

Mint elmondta, mindenkori álma volt, hogy magyar honvédtiszt legyen, ám ez nem teljesülhetett, hiszen ahhoz el kellett volna hagynia szülőföldjét, Erdélyt. Maradt hát a hagyományőrzés és a II. világháború történelmének szeretete, melyről oly sokat meséltek neki elődei.

Az általa viselt honvédegyenruha zubbonyát 1945-ben készítették, egy köpeci honvéd tulajdonát képezte, a nadrágját pedig szárazajtai nagyapjától örökölte, míg másik nagyapjától a csendőrsapkát kapta. Emellett egy nagybaconi honvédtizedes zsoldkönyvét is őrzi.

Bővebben: Emlékek őrzője CIKK

 

Motorosok találkoztak

Csillogó kétkerekűek vonultak fel Baróton 

image
Indulásra készen várakoznak a találkozóra érkezett motorosok
Az erdővidéki Turul Motorosok tizenegyedik alkalommal szervezték meg hagyományos motoros találkozójukat: ezúttal is a baróti központi parkolóban gyülekeztek szombaton délelőtt.

Ahogy sokasodtak a találkozóra érkező székelyföldi motorosok, úgy gyűltek a kíváncsiskodók is a parkolóban – a Hatod-tető felé való elindulás előtt (az ottani Murgó étterem volt ugyanis a találkozó idei helyszíne) már csaknem száz különböző gyártmányú és típusú motorkerékpár várakozott a helyszínen. A legérdekesebbeket, a legkülönlegesebb felszereltséggel bírókat érdemes volt alaposan körbejárni, megbámulni, sokan fényképet is készítettek a számukra legtetszőbb motorbicikli mellett.

Bővebben: Motorosok találkoztak Csillogó kétkerekűek vonultak fel Baróton  CIKK

Tanácsülés Baróton

Jóváhagyták a megítélt támogatásokat 

image
A városi tanács megszavazta a támogatást a sportklub éves programjára
A baróti önkormányzat szerdai ülésen a városatyák jóváhagyták a civil szervezetek és egyházak számára megítélt idei támogatásokat, elfogadtak egy tervmódosítást a felsőrákosi ravatalozóházat illetően, valamint azt is megszavazták, hogy a polgármesteri hivatal részt vegyen a roncsautóprogramban.

Csíki László városmenedzser beszámolójából az derült ki, hogy a civil szervezetek és egyházak számára kiírt idei pályázaton négy program nyert el nagyobb támogatást: kettő ezek közül a városi sportklubé (a labdarúgók IV. ligában való egész éves szereplését és a többi sportág szintén éves programjait támogatják), egy Erdővidék Múzeumáé, egy pedig a Csala Kürtje fúvószenekaré.

Bővebben: Tanácsülés Baróton Jóváhagyták a megítélt támogatásokat 

Az Aquacov tagja lett Barót

 Fejlesztésekben bízik a város  

image
Felsőrákos központja. Sem itt, sem más Baróthoz tartozó faluban nincs vezetékes víz
Legutóbbi ülésén Barót város tanácsa elfogadta azt a határozatot, mely jóváhagyta a település belépését az Aquacov Közösségfejlesztő Egyesületbe.

Az egyesület, melynek alapító tagjai 2008-ban a megyei tanács, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna és Bodzaforduló városok voltak, azzal a céllal jött létre, hogy a településeken a vízellátás és a csatornázás gondjaira együttes összefogással megoldásokat találjanak. Barót volt az egyetlen a megyében, mely akkor nem állt be a közösbe, és a város volt polgármestere most sem dicsérte az Aquacovot. „Az árak monopolizálása a cél, ettől az egyesülettől semmit sem várhatunk” – summázta Nagy István.

Lázár-Kiss Barna jelenlegi polgármester úgy érvelt, azért látta szükségesnek belépni az Aquacovba, mert azon keresztül pénzek pályázhatók meg a minisztériumtól, egyébként pedig minden Kovászna megyei város tagja annak.

Bővebben: Az Aquacov tagja lett Barót

Barót is jelen volt

Köszönet a menetelőknek 

image
Barót polgármestere a menetelés egyik legfelemelőbb pillanatában, a 250 méter hosszú – az együvé tartozást jelképező – székely zászlóval
A város lakosaival együtt a város polgármestere, Lázár-Kiss Barna is részt vett a Székelyek Nagy Menetelésén.

A menetelést megelőző napon a polgármester fogadta az áthaladó makfalvi szekérkaravánt, azzal együtt járva be a város utcáit.

Baróton egyébként mindhárom magyar párt, továbbá az SZNT és az EMNT is kivette részét a menetelésre való utazás megszervezéséből. Ők mindnyájan köszönetüket fejezik ki azoknak az erdővidéki polgároknak, akik elmentek a megmozdulásra, de azoknak is, akik, bár nem tudtak elmenni, szívben és lélekben a menetelőkkel tartottak.

Szép Béla, a néppárt baróti elnöke külön köszönetet mondott az EMI fiataljainak, akik közreműködtek a szervezésben, és akikkel együtt sikerült Barót és egész Erdővidék népének ezúttal is megmutatnia, hogy helyt tud állni, ha szükséges.

Bővebben: Barót is jelen volt

Tanévnyitó Baróton

 „A siker nem születik magától” 

image
Tanévnyitó Baróton. Iskolai harangszó és óvónők kíséretében érkeznek a legkisebb diákok
A baróti tanévnyitón a város polgármestere, Lázár-Kiss Barna, valamint a helybéli tanintézmények igazgatói, Zajzon Csaba (Gaál Mózes Gimnázium) és Dimény János (Baróti Szabó Dávid Technológiai Líceum) köszöntötték a közös iskolaudvaron összegyűlt szülőket és iskolásokat, közöttük azt a 42 előkészítő osztályos gyereket is, akik az óvónők kíséretében érkeztek, és akiket bátorító tapssal fogadtak a jelenlevők.

Zajzon Csaba hangsúlyozta, a nehéz anyagi körülmények ellenére, a felnövekvő generációknak stabil alapokat próbál biztosítani az iskola, Dimény János pedig a kilencedikesek számára fogalmazta meg a már jól ismert mondatot: „Tanuljatok, mert nyakatokon az érettségi!” Kifejtette, a siker nem születik magától, eredményeket csak munkával, szorgalommal lehet elérni, de nagy szükség van a hitre, a reményre és egymás szeretetére is.

Bővebben: Tanévnyitó BarótonTanévnyitó Baróton

100 éves a baróti kórház

 

image
A baróti kórház. Idén 100 éve annak, hogy erdővidéki összefogással nemes szándékú emberek megépítették
Egy évszázad, melyben békés napokat háborús évek gyötrelmei követtek, majd rendszerváltások viharai csiszoltak. Egy emberöltő, mely próbára tette helytállásunkat, hitünket, lelki és testi egészségünket. Lelki sebeink gyógyításáért, mint Isten gyermekei, egyházunkhoz fordultunk, a testi gyengéinket pedig a gyógyítás tudományában jártas ápolókra bíztuk. Száz éve, hogy pár lelkes polgár elhatározásából elhangzott a szállóigévé nemesedett felhívás: „Legyen Erdővidéknek Baróton kórháza!”

Ezen gondolatok tükrében emlékeznek ezen a héten Erdővidék egyetlen kórházának, a Baróti Városi Kórház megépítésének 100. évfordulójára. 

– Megépítésének, hiszen a kórház főépülete 1913 őszére már állt – mondja Huszár Hajnalka, a baróti kórház nőgyógyász szakorvosa, az évfordulós ünnepség egyik szervezője. 

Bővebben: 100 éves a baróti kórház

Nagyszabású tervekbe kezdenek

 

image
A városvezetés szerint jövőre új aszfalt kerül a Rózsa útra
A város júliusi tanácsülésén jóváhagyták a Bibarcfalván, Bodosban, Miklósváron és Felsőrákoson építendő ravatalozóházak megvalósíthatósági tanulmányait. A Köpecen épülő ravatalozónak már korábban megvolt a terve.

Lázár-Kiss Barna polgármester elmondta, a felsőrákosi és köpeci ravatalozóház építésének már idén nekifognának, úgy szeretné, ha egyik legalább év végéig már pirosba is kerülne. Azért ezeké a prioritás, mert mindkét helységben a tanácsnak rendelkezésére áll már a terület.

A helyi költségvetésből 2013-ban 150 ezer lejt különítettek el erre a célra, miközben csupán egyetlen épület megépítésének költségei meghaladják a 200 ezer lejt.

A ravatalozóházak egyformák lennének, és magukba foglalnának egy 40 négyzetméteres nagytermet, két kisebb (egy hat és egy négy négyzetméteres) termet raktározási célokra, valamint egy külső, 88 négyzetméteres, fedett helyiséget.

Mint a tanácsi előterjesztésből kiderült, a polgármesteri hivatalnál korábban már számtalan kérést jegyeztek ravatalozóhelyiségek építésére, így a beruházás megvalósítása az öt Baróthoz tartozó falu lakóinak régi igényeire válaszolna.

Teniszpályával bővül a sporttelep

Ugyanazon tanácsülésen hagyták jóvá egy teniszpálya megépítését is a városi strand mellett.

Bővebben: Nagyszabású tervekbe kezdenek

Az Olttól a Körösökig és vissza

Nemzetközi LEADER-együttműködés  Szerzõ: Hírmondó   

image
A két egyesület munkatársai az együttműködés aláírásakor: céljuk a testvérvárosi kapcsolatok bővítése és erősítése is
Barót és Szarvas városok közel két évtizedes testvértelepülési kapcsolatát továbbfejlesztve kötött együttműködési megállapodást az erdővidéki és Olt menti településeket magába foglaló Alutus Regio Egyesület, illetve a magyarországi Békés megye középnyugati részének közigazgatási egységeit LEADER-térségbe összefogó Körösök Völgye Vidékfejlesztési Egyesület.

Az együttműködési megállapodás értelmében a közeljövőben mindkét fél pályázatot fog benyújtani saját illetékes hatóságához, amelyek sikeres elbírálását követően egy-egy, a partnerek térségeiben fellelhető, természeti és épített örökségeket, kulturális és gasztronómiai termékeket, valamint turisztikai attrakciókat és szolgáltatásokat népszerűsítő reklámfilm készül, amelyeket az együttműködő felek kölcsönösen terjesztenek majd térségeikben. 

Bővebben: Az Olttól a Körösökig és vissza CIKK

Végre megnyílt a baróti strand

 

image
 

Hosszúra nyúlt várakozási idő után, szerdán már lehetett úszni a baróti strandon. Az első napon még nem volt sok fürdőző, a késő délutáni órákban körülbelül tucatnyi fiatal használta ki a lehetőséget. A létesítmény 10-21 óra között tart nyitva, hétfőn zárva van, a 12 éven aluli gyerekek csak szülői felügyelettel látogathatják, a 12 és 14 év közöttiek, ha egyedül mennek, a szülők írásos beleegyezésével kell rendelkezzenek. Az erre a célra szükséges formanyomtatványt a strandnál lehet igényelni. A tisztító rendszernek köszönhetően hamarosan javul a víz minősége is, azt rendszeresen ellenőrzik. 

Szerzõ: Hírmondó   | 

Huszárok a főtéren

 Hagyományőrző csapat alakul Baróton

image
Barót polgármestere feltűzi a város szalagját a megyezászlóra
Vasárnap, június 9-én, a negyedik Háromszéki Huszártoborzó keretében megannyi díszes ruházatú hagyományőrző huszár lepte el Barót főterét. A huszárokat Lázár-Kiss Barna, Barót polgármestere köszöntötte:

– Katonai hagyományaink feljogosítanak arra, hogy részt vegyünk e huszártoborzó megszervezésében, lebonyolításában, hiszen a XI. székely huszárezred 2. százada Nagyajta székhellyel Erdővidéken állomásozott – mondta az elöljáró. 

A helyi hagyományőrző csapat megalakulásáról szólva a fiatalokat arra buzdította, lépjenek őseik nyomdokaiba:

– A huszártoborzó alkalmával mi is alakítunk egy hagyományőrző csapatot, mely a székely határőr hagyományokat hivatott ápolni. Már el is készült az első egyenruha, és bízom benne, hogy három év alatt legalább 12 főre tudjuk növelni a létszámot.

Bővebben: Huszárok a főtéren CIKK

Előtérben a közérdek

 Körvonalazódik a városnapok programja

image
A főzőverseny idén is elmaradhatatlan része lesz a Barót-napoknak
  Barót polgármestere, Lázár-Kiss Barna úgy véli, a civil szervezetek számára létrehozott pénzalap elsősorban közérdeket kell szolgáljon.
 Ezért a pályázóknak olyan programokra, rendezvényekre kellene összpontosítaniuk, melyek minél nagyobb számú tömeg megmozgatása által segítenének abban, hogy az emberek felszabadultabbá váljanak, kikapcsolódjanak.

  Mint ismeretes, Baróton hosszú évek óta először hagytak jóvá ismét megpályázható pénzalapot civil szervezetek számára, a kiírások – mint elhangzott a polgármester heti sajtóbeszámolóján – nyár elejére várhatóak.

Bővebben: Előtérben a közérdek CIKK

Ünnepi programok Erdővidéken

Hajtsunk fejet közösen elődeink emléke előtt

 

image
  Négy szócskát üzenek, vésd jól kebeledbe, s fiadnak Hagyd örökül ha kihúnysz: A haza minden előtt. (Kölcsey Ferenc: Emléklapra)

  Bodvajban, a vashámornál, ahol Gábor Áron az 1848–49-es önvédelmi harc első ágyúit öntötte, március 14-én, csütörtökön 14 órától zajlik a hagyományos, Erdővidék-szintű ünnepi megemlékezés.

  Szervezők: Bacon község önkormányzata, a nagybaconi Benedek Elek Művelődési Egyesület, a kisbaconi Bodvaj Egyesület, a baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület, a bodvaji Istenkas Egyesület, valamint a magyarhermányi Máthé János Általános Iskola.

  Mihály Réka tanítónőnek, a nagybaconi Benedek Elek Művelődési Egyesület elnökének köszöntője után ünnepi beszédet mond Lázár-Kiss Barna, Barót polgármestere, továbbá Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának képviselője, Balaicz Zoltán, Barót testvérvárosának, Zalaegerszegnek az alpolgármestere, dr. Csikány Tamás ezredes, hadtörténész, a budapesti Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tanszékvezető tanára, valamint Klárik László szenátor.

Bővebben: Ünnepi programok Erdővidéken CIKK

Felemelő pillanatok a főtéren

 „Az Isten, a haza és a székely nemzet nevében”

 

image
A rendezvényen az autonómiáért is kiálltak, szórólapokon annak legfontosabb célkitűzéseit hirdették 
  Kedden, március 5-én 17.30-kor, több száz résztvevő jelenlétében vonták fel a baróti református templom előtti parkban a nagyméretű székely zászlót.
  Az esemény szervezője a Székely Társalgó Egyesület volt, társszervezője a Székely Nemzeti Tanács, Barót város polgármestere, az Erdélyi Magyar Néppárt, a Magyar Polgári Párt és a Székelyföldért Egyesület.
 A harangzúgás kíséretében elkezdődött ünnepi rendezvény egyediségét már annak konferálója, Zsombori Csaba is kiemelte: „E nemes és felemelő pillanatokban nemcsak a székely zászló felvonásának lehetünk szemtanúi, hanem annak is, hogy azok a csapatok, akik eddig egymás ellen harcoltak politikailag, most végre egy közös célért összefogtak, bebizonyítva mindnyájunknak, hogy számukra a nemzeti érdek van mindenekfelett.”

Bővebben: Felemelő pillanatok a főtéren CIKK
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma