HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

2017. július. 14.-16.

PALYAZATOK

 

TENISZPÁLYA BÉRLÉSE

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

Visitors Counter

763463
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
306
338
644
756609
9464
9930
763463

Your IP: 54.227.157.163
Server Time: 2019-06-24 19:33:55

Facebook Like Box

Felemelő pillanatok a főtéren

 „Az Isten, a haza és a székely nemzet nevében”

 

image
A rendezvényen az autonómiáért is kiálltak, szórólapokon annak legfontosabb célkitűzéseit hirdették 
  Kedden, március 5-én 17.30-kor, több száz résztvevő jelenlétében vonták fel a baróti református templom előtti parkban a nagyméretű székely zászlót.
  Az esemény szervezője a Székely Társalgó Egyesület volt, társszervezője a Székely Nemzeti Tanács, Barót város polgármestere, az Erdélyi Magyar Néppárt, a Magyar Polgári Párt és a Székelyföldért Egyesület.
 A harangzúgás kíséretében elkezdődött ünnepi rendezvény egyediségét már annak konferálója, Zsombori Csaba is kiemelte: „E nemes és felemelő pillanatokban nemcsak a székely zászló felvonásának lehetünk szemtanúi, hanem annak is, hogy azok a csapatok, akik eddig egymás ellen harcoltak politikailag, most végre egy közös célért összefogtak, bebizonyítva mindnyájunknak, hogy számukra a nemzeti érdek van mindenekfelett.”  

Lelkészi áldás a székely szimbólumra

Első szónokként Krizbai Imre református lelkész lépett a mikrofonhoz: „Azon a helyen állunk, ahol 1918 novemberének utolsó napjaiban az erdővidéki hős székelyek gyülekeztek, hogy december elsejére Kolozsváron legyenek, a Székely Hadosztály felállításakor. 1995-ben ugyaninnen indultak a buszok az első csernátoni fórumra, majd a másodikra és a harmadikra is. Erről a helyről indult 2006 decemberében nyolcvan bátor nő és férfi szavaztatni testvéreinket, megkérdezni, érdekli-e őket az autonómia. Bátorságuknak köszönhetően indult el más vidékeken is a népszavazás. Most az ő emlékükért Barót főterén felhúzzuk a Székely Nemzeti Tanács zászlaját”– mondta a tiszteletes, emlékeztetve, hogy ezt a zászlót előbb a Báthory család használta, aki pedig később felemelte a székely nép nevében, az Székely Mózes volt.

Több száz érdeklődő és a román központi sajtó is kíváncsi volt az 5x3 méteres zászló felvonására

A történelmi mementó után székely ruhás fiatalok, két lány és két fiú vonult a lobogóval a zászlórúdhoz, és a székely himnusz dallamai mellett megtörtént annak felvonása. A már magasban lengő jelképet éljenzéssel és tapssal üdvözölték a jelenlevők. A megható pillanatok után Krizbai tiszteletes megszentelte a lobogót, miközben más erdővidéki lelkészek is – Farkas Vilmos, Bereczki László és Antal István – áldásra emelték kezüket. „Az Isten, a haza és a székely nemzet nevében legyen áldott ez a szimbólum, a zászlónk”– hangzottak a tiszteletes szavai.

„A közalkalmazottak tudjanak magyarul”

Az ünnepség ezek után az esemény fontosságát, a székely nép önrendelkezési harcának jelentőségét aláhúzó beszédekkel folytatódott. Lázár-Kiss Barna, Barót polgármestere a következőket jelentette ki:

„Egyértelmű igen volt a válaszom, mikor megkérdezték, támogatom-e a mai rendezvényt. Sőt, segítettem is azért, hogy a rendezvény a mai napon, ebben az órában legyen megtartva. Támogattam, hiszen februárban, Budapest 22. kerületében Németh Zsolt államtitkárral és Szabolcs Attila polgármesterrel együtt tűztük ki a székely zászlót az ottani városházára. A székely népnek és nekem is természetes jogunk, hogy szülőföldhöz kötődő jelképeinket bárhova kitűzzük, bárhol használjuk. Csak a kommunizmusban próbálták mindezt betiltani, de remélem, azokat az éveket nem éljük meg többé.

Lázár-Kiss Barna, Barót polgár­mestere beszédében hangsúlyozta, a városházán lengő székely zászlót nem fogja levenni

Nem tilthatja meg senki, hogy a városmenedzser ne tudjon magyarul. Az én álláspontom továbbra is az, hogy egy 95%-ban magyarlakta településen a közalkalmazottak tudjanak magyarul. A székely zászló ma is leng a baróti városházán, lengett ezelőtt egy évvel is, és lengeni fog az elkövetkezőkben is. Pedig már megkaptam az új prefektustól is azt az átiratot, melyben felszólít a zászló levételére. Továbbra is ott fog maradni, mindaddig, míg törvény nem tiltja azt. Én továbbra is azt tartom, hogy amit a törvény nem tilt, azt szabad. Mindent, amit el akarunk érni Székelyföldön, csak közös összefogással, minden magyar odaadásával tudjuk elérni.”

Az élni akarás jelképe

Benedek Erika, az EMNP megyei tanácsosa a nemzet fogyatkozására, a széthúzás veszélyeire figyelmeztetett: „Kiemelt időpont ez a mai, mely megszakítja a hétköznapok rendjét, és önmagunkra irányítja a figyelmet. Szerte a Kárpát-medencében fogy a magyarság, ami mellett nem lehet szótlanul elmenni. Legyen ez a nap a nemzeti közösségünkre való figyelmeztetés napja. Ez a zászlórúd Erdővidék számára a világ közepét jelképezze, mindenki számára azt, hogy mi itt vagyunk itthon. Két út áll előttünk: az összefogásé vagy a széthúzásé. Választhatjuk a jövőt, de a közönyt, a kényelmet is, ez esetben azonban lehetséges, hogy pár évtized alatt úgy feloldódunk a nemzetek tengerében, mint a kockacukor a feketekávéban.”  

Nagy István, városi MPP-s tanácsos először néhány szót románul intézett a jelenlevő román újságírókhoz, majd magyarul folytatva ő is a hely történelmi szellemét idézte, Zágoni Istvánnak, a Székely Hadosztály ideiglenes parancsnokának szavai által, aki „kultúrájában magasan fejlett, nemzeti önérzetében kemény, áldozatkészségében elszántnak” nevezte Erdővidék népét. Bővebben kitért az elmúlt nyolc évben a téren zajlott eseményekre, és arra is emlékeztetett, hogy Romániában Makkfalva magyar polgármestere volt az első ember, aki eljárást indított a székely lobogó ellen, mely lépésnek azonban jótéteménye is volt: 2010 augusztusában ügyészségi döntés született arról, hogy a székely lobogó jogos szimbólum legyen. „Az itt felhúzott székely lobogóra tisztelettel kell tekinteni, mert az itt élő magyar közösség élni akarásának a jelképe”– összegezte üzenetét.

Végül Szabó Miklós, a Bardoc-Miklósvárszéki Székely Tanács elnöke is szólt, hitet és kitartást kívánva a székelységnek: „A harangok azt üzenik, hogy felkészültünk sorsunk irányítására, hogy Székelyföld készen áll a területi autonómiára. Ebben az ügyben magánérdeknek helye nincs, a politikában pedig nem lehet kompromisszum tárgya”– mondotta. 

A székely lobogó felvonásának ünnepi rendezvénye – melynek hangulatát Máthé Melinda diáklány éneke és a TransylMania zenekar két tagjának, Cseresznyés Szilamérnek és Tókos Imrének előadása tették igazán szívhez szólóvá – imával és a magyar himnusz eléneklésével ért véget. 

Szerzõ: Hírmondó
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma