HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

2017. július. 14.-16.

PALYAZATOK

 

TENISZPÁLYA BÉRLÉSE

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

Visitors Counter

689122
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
191
1666
2209
683485
8516
11950
689122

Your IP: 54.82.7.231
Server Time: 2018-11-20 18:30:07

Facebook Like Box

Felemelő pillanatok a főtéren

 „Az Isten, a haza és a székely nemzet nevében”

 

image
A rendezvényen az autonómiáért is kiálltak, szórólapokon annak legfontosabb célkitűzéseit hirdették 
  Kedden, március 5-én 17.30-kor, több száz résztvevő jelenlétében vonták fel a baróti református templom előtti parkban a nagyméretű székely zászlót.
  Az esemény szervezője a Székely Társalgó Egyesület volt, társszervezője a Székely Nemzeti Tanács, Barót város polgármestere, az Erdélyi Magyar Néppárt, a Magyar Polgári Párt és a Székelyföldért Egyesület.
 A harangzúgás kíséretében elkezdődött ünnepi rendezvény egyediségét már annak konferálója, Zsombori Csaba is kiemelte: „E nemes és felemelő pillanatokban nemcsak a székely zászló felvonásának lehetünk szemtanúi, hanem annak is, hogy azok a csapatok, akik eddig egymás ellen harcoltak politikailag, most végre egy közös célért összefogtak, bebizonyítva mindnyájunknak, hogy számukra a nemzeti érdek van mindenekfelett.”  

Lelkészi áldás a székely szimbólumra

Első szónokként Krizbai Imre református lelkész lépett a mikrofonhoz: „Azon a helyen állunk, ahol 1918 novemberének utolsó napjaiban az erdővidéki hős székelyek gyülekeztek, hogy december elsejére Kolozsváron legyenek, a Székely Hadosztály felállításakor. 1995-ben ugyaninnen indultak a buszok az első csernátoni fórumra, majd a másodikra és a harmadikra is. Erről a helyről indult 2006 decemberében nyolcvan bátor nő és férfi szavaztatni testvéreinket, megkérdezni, érdekli-e őket az autonómia. Bátorságuknak köszönhetően indult el más vidékeken is a népszavazás. Most az ő emlékükért Barót főterén felhúzzuk a Székely Nemzeti Tanács zászlaját”– mondta a tiszteletes, emlékeztetve, hogy ezt a zászlót előbb a Báthory család használta, aki pedig később felemelte a székely nép nevében, az Székely Mózes volt.

Több száz érdeklődő és a román központi sajtó is kíváncsi volt az 5x3 méteres zászló felvonására

A történelmi mementó után székely ruhás fiatalok, két lány és két fiú vonult a lobogóval a zászlórúdhoz, és a székely himnusz dallamai mellett megtörtént annak felvonása. A már magasban lengő jelképet éljenzéssel és tapssal üdvözölték a jelenlevők. A megható pillanatok után Krizbai tiszteletes megszentelte a lobogót, miközben más erdővidéki lelkészek is – Farkas Vilmos, Bereczki László és Antal István – áldásra emelték kezüket. „Az Isten, a haza és a székely nemzet nevében legyen áldott ez a szimbólum, a zászlónk”– hangzottak a tiszteletes szavai.

„A közalkalmazottak tudjanak magyarul”

Az ünnepség ezek után az esemény fontosságát, a székely nép önrendelkezési harcának jelentőségét aláhúzó beszédekkel folytatódott. Lázár-Kiss Barna, Barót polgármestere a következőket jelentette ki:

„Egyértelmű igen volt a válaszom, mikor megkérdezték, támogatom-e a mai rendezvényt. Sőt, segítettem is azért, hogy a rendezvény a mai napon, ebben az órában legyen megtartva. Támogattam, hiszen februárban, Budapest 22. kerületében Németh Zsolt államtitkárral és Szabolcs Attila polgármesterrel együtt tűztük ki a székely zászlót az ottani városházára. A székely népnek és nekem is természetes jogunk, hogy szülőföldhöz kötődő jelképeinket bárhova kitűzzük, bárhol használjuk. Csak a kommunizmusban próbálták mindezt betiltani, de remélem, azokat az éveket nem éljük meg többé.

Lázár-Kiss Barna, Barót polgár­mestere beszédében hangsúlyozta, a városházán lengő székely zászlót nem fogja levenni

Nem tilthatja meg senki, hogy a városmenedzser ne tudjon magyarul. Az én álláspontom továbbra is az, hogy egy 95%-ban magyarlakta településen a közalkalmazottak tudjanak magyarul. A székely zászló ma is leng a baróti városházán, lengett ezelőtt egy évvel is, és lengeni fog az elkövetkezőkben is. Pedig már megkaptam az új prefektustól is azt az átiratot, melyben felszólít a zászló levételére. Továbbra is ott fog maradni, mindaddig, míg törvény nem tiltja azt. Én továbbra is azt tartom, hogy amit a törvény nem tilt, azt szabad. Mindent, amit el akarunk érni Székelyföldön, csak közös összefogással, minden magyar odaadásával tudjuk elérni.”

Az élni akarás jelképe

Benedek Erika, az EMNP megyei tanácsosa a nemzet fogyatkozására, a széthúzás veszélyeire figyelmeztetett: „Kiemelt időpont ez a mai, mely megszakítja a hétköznapok rendjét, és önmagunkra irányítja a figyelmet. Szerte a Kárpát-medencében fogy a magyarság, ami mellett nem lehet szótlanul elmenni. Legyen ez a nap a nemzeti közösségünkre való figyelmeztetés napja. Ez a zászlórúd Erdővidék számára a világ közepét jelképezze, mindenki számára azt, hogy mi itt vagyunk itthon. Két út áll előttünk: az összefogásé vagy a széthúzásé. Választhatjuk a jövőt, de a közönyt, a kényelmet is, ez esetben azonban lehetséges, hogy pár évtized alatt úgy feloldódunk a nemzetek tengerében, mint a kockacukor a feketekávéban.”  

Nagy István, városi MPP-s tanácsos először néhány szót románul intézett a jelenlevő román újságírókhoz, majd magyarul folytatva ő is a hely történelmi szellemét idézte, Zágoni Istvánnak, a Székely Hadosztály ideiglenes parancsnokának szavai által, aki „kultúrájában magasan fejlett, nemzeti önérzetében kemény, áldozatkészségében elszántnak” nevezte Erdővidék népét. Bővebben kitért az elmúlt nyolc évben a téren zajlott eseményekre, és arra is emlékeztetett, hogy Romániában Makkfalva magyar polgármestere volt az első ember, aki eljárást indított a székely lobogó ellen, mely lépésnek azonban jótéteménye is volt: 2010 augusztusában ügyészségi döntés született arról, hogy a székely lobogó jogos szimbólum legyen. „Az itt felhúzott székely lobogóra tisztelettel kell tekinteni, mert az itt élő magyar közösség élni akarásának a jelképe”– összegezte üzenetét.

Végül Szabó Miklós, a Bardoc-Miklósvárszéki Székely Tanács elnöke is szólt, hitet és kitartást kívánva a székelységnek: „A harangok azt üzenik, hogy felkészültünk sorsunk irányítására, hogy Székelyföld készen áll a területi autonómiára. Ebben az ügyben magánérdeknek helye nincs, a politikában pedig nem lehet kompromisszum tárgya”– mondotta. 

A székely lobogó felvonásának ünnepi rendezvénye – melynek hangulatát Máthé Melinda diáklány éneke és a TransylMania zenekar két tagjának, Cseresznyés Szilamérnek és Tókos Imrének előadása tették igazán szívhez szólóvá – imával és a magyar himnusz eléneklésével ért véget. 

Szerzõ: Hírmondó
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma