HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

2017. július. 14.-16.

PALYAZATOK

 

TENISZPÁLYA BÉRLÉSE

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

Visitors Counter

763437
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
280
338
618
756609
9438
9930
763437

Your IP: 54.227.157.163
Server Time: 2019-06-24 18:53:08

Facebook Like Box

100 éves a baróti kórház

 

image
A baróti kórház. Idén 100 éve annak, hogy erdővidéki összefogással nemes szándékú emberek megépítették
Egy évszázad, melyben békés napokat háborús évek gyötrelmei követtek, majd rendszerváltások viharai csiszoltak. Egy emberöltő, mely próbára tette helytállásunkat, hitünket, lelki és testi egészségünket. Lelki sebeink gyógyításáért, mint Isten gyermekei, egyházunkhoz fordultunk, a testi gyengéinket pedig a gyógyítás tudományában jártas ápolókra bíztuk. Száz éve, hogy pár lelkes polgár elhatározásából elhangzott a szállóigévé nemesedett felhívás: „Legyen Erdővidéknek Baróton kórháza!”

Ezen gondolatok tükrében emlékeznek ezen a héten Erdővidék egyetlen kórházának, a Baróti Városi Kórház megépítésének 100. évfordulójára. 

– Megépítésének, hiszen a kórház főépülete 1913 őszére már állt – mondja Huszár Hajnalka, a baróti kórház nőgyógyász szakorvosa, az évfordulós ünnepség egyik szervezője. 

 

A megalakulás évei

Működését a kórház csak kicsit később, 1916-ban kezdte el – valószínűleg az épp dúló világháború is közrejátszhatott –, első orvosai Solymosi István és dr. Hajós Béla voltak. Arról a Hajós Béláról van szó, aki korábban az 1892-ben alakult Erdővidéki Kórházegylet elnökeként, „a létesítendő kórház eszméjének lelkes híveként” megállás nélkül fáradozott azon, hogy a Baróti Takarékpénztár Részvénytársaság 1887-ben született indítványozásának eredménye legyen.

A részvénytársaság közgyűlése kórházépítés céljára ekkor ugyanis 200 koronát szavazott meg, mely összeget Künnle József ügyvéd 100 koronával, az iparosok további 60 korona 50 fillérrel gyarapítottak. Ez a 360 korona 50 fillér képezte a baróti kórház felépítési szándékának alapját, melyből aztán Erdővidék lakosainak összefogása révén 1913-ra százezer korona lett.  

Így épülhetett meg a baróti kórház, Huszár doktornő elmondása szerint a sárvári kórház tervei alapján, miután sem Kőhalomból, sem Medgyesről nem sikerült előzőleg terveket kicsikarniuk az építőknek. A két világháború közötti időszakból kevés dokumentum maradt fenn a kórházról, az első kórlapok 1947-es datálásúak, az első szülési napló 1952-ből származik. 1966-ban megünnepelték fennállásának 50. évfordulóját (a működésétől számítva), az akkori eseményről már fotók is készültek.

Ezután a legvirágzóbb korszaka következett az intézménynek, igaz, akkor a bányászat is virágzott Baróton. Az épület is bővült – a hetvenes években például a járóbeteg-rendelővel – és személyzetben sem volt hiány: minden osztályon legalább két szakorvos dolgozott. A betegek étkeztetése sem volt problémás, mint manapság, hiszen a kórház saját maga állította elő a legszükségesebb alapélelmiszereket. A 1989-es fordulattal aztán változás következett be, igaz, nem éppen a várt jó irányba.

Huszár doktornő 1994 óta dolgozik itt, és mint mondja, azóta hallja, hogy zárják be a baróti kórházat: húsz év eltelt, de még nem került sor rá. A kilencvenes években az orvosok közül, aki tehette elment, az intézmény anyagi problémákkal kellett szembesüljön. A nehézségek ellenére a kórház ma is ellátja feladatát, mint tette azt az elmúlt évszázadban is, az évek során ott dolgozott összesen 1209 alkalmazottal. Csak az elmúlt évtizedben több mint 200 ezer esetet láttak el, miközben a kórház felszereltsége is gyarapodott több mint egymillió lej értékben, és javult az épületek általános állapota is, pályázati pénzből, önkormányzati vagy alapítványi (Simonffy Sámuel Alapítvány) támogatással, külföldi segítséggel (hollandok, írek, németek).

Ünnepségre gyűlnek össze

A ma, szeptember 5-én 11 órától a kórházudvaron tartandó évfordulón a prefektúra, a megyei tanács, a baróti polgármesteri hivatal, a megyei közegészségügyi hivatal, a megyei biztosítóház részéről köszöntik az intézményt, beszédet mond Dávid György kórházigazgató és Krizbai Imre református lelkész. Táblát lepleznek le a mindenkori támogatók iránti tisztelet jeléül, emléklapokat adnak át a résztvevőknek. Az ünnepség kulturális műsorral, a Kájoni Consort régizene-együttes fellépésével zárul.

17 órakor koszorúkat helyeznek el a baróti temetőben nyugvó, egykoron a kórházban dolgozó orvosok sírjánál: Bíró András sebész, Lőrincz Béla sebész, Gajdos Gyula nőgyógyász, Demeter Jenő belgyógyász, Bartha Gábor belgyógyász, Szántó Lajos gyermekorvos emléke előtt tisztelegnek.

Az ünnepséget pénteken és szombaton a 2009 után Baróton immár a második alkalommal megszervezett Háromszéki orvosnapok egészítik ki: a református templomban zajló rendezvényen bemutatandó legjobb szakmai dolgozatot dr. Bíró András-díjjal jutalmazzák. 

Böjte Ferenc
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma