HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

2017. július. 14.-16.

PALYAZATOK

 

TENISZPÁLYA BÉRLÉSE

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

Visitors Counter

690696
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
1539
226
3783
683485
10090
11950
690696

Your IP: 54.146.195.24
Server Time: 2018-11-21 20:20:47

Facebook Like Box

„Mindannyian mások vagyunk”

Rendezvény a fogyatékkal élőkért 

image
 
Baróton idén is megtartották a fogyatékkal élő gyermekek világnapját. Az eseményt – immár negyedik alkalommal – azok a helyi intézmények szervezték, amelyek ezeknek a gyermekeknek a neveléséről, foglalkoztatásáról gondoskodnak: a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság égisze alatt Baróton működő Közösségi Szolgáltatási Komplexum, a Laura Ház Egyesület, valamint a helyi oktatási intézmények: a Cimbora Napközi Otthon, a Gaál Mózes Gimnázium és a Baróti Szabó Dávid Líceum, illetve annak diáktanácsa.

 A nap egyik legfontosabb eseményét az a szakmai tanácskozás képezte, melynek a Gaál Mózes-iskola adott otthont. A tanácskozáson Bokor Attila szaktanfelügyelő mellett részt vett a gimnázium igazgatója, Zajzon Csaba, de jelen voltak többek között az iskola fejlesztőosztályaiban gyógypedagógus-pszichológus végzettséggel tanító szakemberek is: Bogyor Izabella (előkészítő, valamint I–IV. osztály – 10 gyermek), Lázár Vilma (V. osztály – 8 gyermek), Bocskor Zsuzsánna (VI–VIII. összevont osztály – 6-6 gyermek) és Benedek Boglárka (VII. osztály – 14 gyermek). Ezekbe az osztályokba olyan gyermekek járnak, akik diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával és viselkedészavarral küzdenek.

Rendes vagy fejlesztő osztály?

Pál-Hadnagy Ilona és Fábián Anetta gyógypedagógusok elöljáróban az iskolában működő kabinetjeiket mutatták be, amelyekben egyénileg vagy csoportosan foglalkoznak minden diák fejlesztésével, majd egy, a fogyatékkal élők mindennapi nehézségeit bemutató kisfilm levetítése után a szakemberek mindegyike véleményeket, javaslatokat fogalmazott meg.

Vida Enikő pszichológus, iskolai tanácsadó a szülők felelősségére hívta fel a figyelmet, az ő döntésük ugyanis – mondta –, hogy a szakember véleményezése után rendes vagy fejlesztő osztályba íratják problémás gyermeküket. Hogy melyik a jobb változat, erről megoszlottak a vélemények: Cseresznyés Emília, a Laura Ház vezetője úgy vélekedett, nem szerencsés a teljes elkülönítés, egy fogyatékkal élő gyermek jobb, ha látja, hogyan viselkednek más gyermekek, ugyanakkor nekik is vannak erősségeik, ezek felfedezése azonban a pedagógus feladata. 

Lázár-Kiss Barna polgármester köszönti a résztvevőket

„Gyermek, szülő, pedagógus és fejlesztő egyformán kell hozzáálljon a munkához, olyan ez, mint egy négylábú szék, ha valamelyik láb meginog, oda az összes eredmény” – mondta. Kifejtette, hogy a „speciális” bélyeget jó lenne nem rányomni ezekre a gyermekekre, a társadalom javarésze ugyanis még mindig előítéleteket táplál ezzel a szóval kapcsolatban.

Hasonlóképpen fogalmazott Vass Mária, a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság vezetője is: „Folyamatosan nő a különleges oktatásban résztvevő gyermekek száma, de vajon mennyire reálisan döntünk arról, hogy milyen oktatásban is részesüljön a gyermek? A rendezetlen családi körülmények még nem szolgáltatnak okot arra, hogy külön osztályba iratkozzanak: a különválasztás már eleve a megbélyegzést jelentheti. Ha egy gyermek el tudja fogadni fogyatékkal élő társát, akkor később, felnőttkorban is másképp viszonyul a fogyatékkal élőkhöz”– véleményezett.

Koncerttel, jó hangulatban zárult a rendezvény

Bokor Attila tanfelügyelő szerint a problémákkal küszködő gyermekek beilleszkedésének kerékkötője a mentalitás, a tanügyi normatívák szabta rigiditás, melyekhez a pedagógusoknak is alkalmazkodniuk kell. A statisztikai adatok szerint azonban a speciális gimnáziumi oktatásban részesülő problémás gyermekek 60%-a elvégzi a szakiskolát is, ez az arány azonban kevesebb 10%-nál abban az esetben, ha normál osztályokba jártak.

Nem alkalmazzák a fogyatékosokat

Más kérdés, hogy a szakiskola elvégzése után egyáltalán mihez kezdhetnek a fogyatékkal élők, hiszen, mint kiderült a beszélgetésből, nemhogy súlyos, de még enyhén fogyatékost sem alkalmaznak manapság a munkaadók, pedig számos külföldi példa bizonyítja, hogy vannak munkák, amelyeket ők is kiválóan el tudnak végezni.

A rendezvényen ki lehetett próbálni, milyen kerekes székkel közlekedni

Többen a korai probléma-felismerés fontosságát is hangoztatták, mint mondták, a szülőknek nehéz elfogadniuk azt, hogy a gyerme­kükkel gondok vannak, emiatt sokszor későn fordulnak szakemberhez. Ám, mint az a tanácskozáson is kiderült, Baróton már az óvodától kezdődően odafigyelnek a fogyatékkal élő vagy problémás gyermekek támogatására, fejlesztésére, ezen a téren a település megyeszinten is példamutató teljesítményt mondhat magáénak.

Milyen lehet látássérültnek lenni? – a rendezvényen ezt is meg lehetett tapasztalni

A megbeszélés végén Gáspár Krisztina köszönetét fejezte ki az iskolaigazgatónak, Egyed Ágnes tanítónőnek, a Laura Háznak azért, hogy Down-szindrómás kislányának segítettek az iskolai osztályba, a többi gyermekkel közös tevékenységekbe beilleszkedni, a sikeres integrációt fényképekkel is szemléltetve.

A tanácskozás után a nap a városközpontban koncertekkel, figyelemfelkeltő rendezvényekkel folytatódott. 
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma