HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

2017. július. 14.-16.

PALYAZATOK

 

TENISZPÁLYA BÉRLÉSE

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

Visitors Counter

763435
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
278
338
616
756609
9436
9930
763435

Your IP: 54.227.157.163
Server Time: 2019-06-24 18:51:50

Facebook Like Box

„Mindannyian mások vagyunk”

Rendezvény a fogyatékkal élőkért 

image
 
Baróton idén is megtartották a fogyatékkal élő gyermekek világnapját. Az eseményt – immár negyedik alkalommal – azok a helyi intézmények szervezték, amelyek ezeknek a gyermekeknek a neveléséről, foglalkoztatásáról gondoskodnak: a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság égisze alatt Baróton működő Közösségi Szolgáltatási Komplexum, a Laura Ház Egyesület, valamint a helyi oktatási intézmények: a Cimbora Napközi Otthon, a Gaál Mózes Gimnázium és a Baróti Szabó Dávid Líceum, illetve annak diáktanácsa.

 A nap egyik legfontosabb eseményét az a szakmai tanácskozás képezte, melynek a Gaál Mózes-iskola adott otthont. A tanácskozáson Bokor Attila szaktanfelügyelő mellett részt vett a gimnázium igazgatója, Zajzon Csaba, de jelen voltak többek között az iskola fejlesztőosztályaiban gyógypedagógus-pszichológus végzettséggel tanító szakemberek is: Bogyor Izabella (előkészítő, valamint I–IV. osztály – 10 gyermek), Lázár Vilma (V. osztály – 8 gyermek), Bocskor Zsuzsánna (VI–VIII. összevont osztály – 6-6 gyermek) és Benedek Boglárka (VII. osztály – 14 gyermek). Ezekbe az osztályokba olyan gyermekek járnak, akik diszlexiával, diszgráfiával, diszkalkuliával és viselkedészavarral küzdenek.

Rendes vagy fejlesztő osztály?

Pál-Hadnagy Ilona és Fábián Anetta gyógypedagógusok elöljáróban az iskolában működő kabinetjeiket mutatták be, amelyekben egyénileg vagy csoportosan foglalkoznak minden diák fejlesztésével, majd egy, a fogyatékkal élők mindennapi nehézségeit bemutató kisfilm levetítése után a szakemberek mindegyike véleményeket, javaslatokat fogalmazott meg.

Vida Enikő pszichológus, iskolai tanácsadó a szülők felelősségére hívta fel a figyelmet, az ő döntésük ugyanis – mondta –, hogy a szakember véleményezése után rendes vagy fejlesztő osztályba íratják problémás gyermeküket. Hogy melyik a jobb változat, erről megoszlottak a vélemények: Cseresznyés Emília, a Laura Ház vezetője úgy vélekedett, nem szerencsés a teljes elkülönítés, egy fogyatékkal élő gyermek jobb, ha látja, hogyan viselkednek más gyermekek, ugyanakkor nekik is vannak erősségeik, ezek felfedezése azonban a pedagógus feladata. 

Lázár-Kiss Barna polgármester köszönti a résztvevőket

„Gyermek, szülő, pedagógus és fejlesztő egyformán kell hozzáálljon a munkához, olyan ez, mint egy négylábú szék, ha valamelyik láb meginog, oda az összes eredmény” – mondta. Kifejtette, hogy a „speciális” bélyeget jó lenne nem rányomni ezekre a gyermekekre, a társadalom javarésze ugyanis még mindig előítéleteket táplál ezzel a szóval kapcsolatban.

Hasonlóképpen fogalmazott Vass Mária, a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság vezetője is: „Folyamatosan nő a különleges oktatásban résztvevő gyermekek száma, de vajon mennyire reálisan döntünk arról, hogy milyen oktatásban is részesüljön a gyermek? A rendezetlen családi körülmények még nem szolgáltatnak okot arra, hogy külön osztályba iratkozzanak: a különválasztás már eleve a megbélyegzést jelentheti. Ha egy gyermek el tudja fogadni fogyatékkal élő társát, akkor később, felnőttkorban is másképp viszonyul a fogyatékkal élőkhöz”– véleményezett.

Koncerttel, jó hangulatban zárult a rendezvény

Bokor Attila tanfelügyelő szerint a problémákkal küszködő gyermekek beilleszkedésének kerékkötője a mentalitás, a tanügyi normatívák szabta rigiditás, melyekhez a pedagógusoknak is alkalmazkodniuk kell. A statisztikai adatok szerint azonban a speciális gimnáziumi oktatásban részesülő problémás gyermekek 60%-a elvégzi a szakiskolát is, ez az arány azonban kevesebb 10%-nál abban az esetben, ha normál osztályokba jártak.

Nem alkalmazzák a fogyatékosokat

Más kérdés, hogy a szakiskola elvégzése után egyáltalán mihez kezdhetnek a fogyatékkal élők, hiszen, mint kiderült a beszélgetésből, nemhogy súlyos, de még enyhén fogyatékost sem alkalmaznak manapság a munkaadók, pedig számos külföldi példa bizonyítja, hogy vannak munkák, amelyeket ők is kiválóan el tudnak végezni.

A rendezvényen ki lehetett próbálni, milyen kerekes székkel közlekedni

Többen a korai probléma-felismerés fontosságát is hangoztatták, mint mondták, a szülőknek nehéz elfogadniuk azt, hogy a gyerme­kükkel gondok vannak, emiatt sokszor későn fordulnak szakemberhez. Ám, mint az a tanácskozáson is kiderült, Baróton már az óvodától kezdődően odafigyelnek a fogyatékkal élő vagy problémás gyermekek támogatására, fejlesztésére, ezen a téren a település megyeszinten is példamutató teljesítményt mondhat magáénak.

Milyen lehet látássérültnek lenni? – a rendezvényen ezt is meg lehetett tapasztalni

A megbeszélés végén Gáspár Krisztina köszönetét fejezte ki az iskolaigazgatónak, Egyed Ágnes tanítónőnek, a Laura Háznak azért, hogy Down-szindrómás kislányának segítettek az iskolai osztályba, a többi gyermekkel közös tevékenységekbe beilleszkedni, a sikeres integrációt fényképekkel is szemléltetve.

A tanácskozás után a nap a városközpontban koncertekkel, figyelemfelkeltő rendezvényekkel folytatódott. 
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma