HungarianMagyarRomanianRoEnglish (UK)

ROMAN HIREK

14.-16. iulie 2017

PALYAZATOK

 

ÎNCHIRIERE TENIS

INFO

Numarul unic pentru

apeluri de urgenta este 112

112

 

Visitors Counter

708692
Today
Yesterday
This Week
Last Week
This Month
Last Month
All days
130
148
278
702737
7781
6987
708692

Your IP: 100.24.46.10
Server Time: 2019-01-21 17:29:41

Facebook Like Box

Megalakult a helyi tanács

Barót előrehaladására esküdtek 

image
A tanácsosok leteszik az esküt. 
Tegnap Sebastian Cucu prefektus részvételével, a városi művelődési ház Bodosi Dániel Termében tartotta alakuló gyűlését Barót Város Tanácsa.

Az ülés némi késéssel kezdődött, ezért elnézést is kért a prefektus a jelenlevőktől, akik között néhány ismertebb érdeklődő is akadt. Jelen volt például Vargyas község újonnan megválasztott polgármestere, Sütő Levente Lehel, továbbá Nagy József, a megyei tanács volt alelnöke és Csíki László városmenedzser. A törvény értelmében az ülés vezetését ideiglenesen a legidősebb megválasztott tanácsos, vagyis Incze István vette át, mellette foglalt helyet a két legfiatalabb tanácsos, Weithaler Walter és Pál Levente.

Mindenekelőtt öttagú hitelesítő bizottság alakult (Pál-Szilágyi Zoltán, Kotecz Attila, Dimény László, Szabó Péter és Szakács László), amelynek az volt a feladata, hogy ellenőrizze és hitelesítse a megválasztottak iratcsomóit. Miután mindent rendben találtak, Szakács László felolvasta a hitelesítést elfogadó határozatot, majd Dombi Réka Hilda jegyzőnő eskütételre szólította a tanácsosokat. Először felolvasta az eskü szövegét, a tanácsosok pedig az alkotmányra és a Bibliára tett kézzel fogadták fel, hogy betartva az ország törvényeit, jóhiszeműen, a legjobb tudásuk szerint fognak tenni Barót város előrehaladásáért, lakói számára jobb életkörülmények biztosításáért.

 

Ezen a ponton az ideiglenes ülésvezetők feladata véget ért, következett a rendes ülésvezető megválasztása. Az RMDSZ-esek Gál Károlyt javasolták a megbízatásra, három hónapos időtartamra, ám Nagy István független tanácsos úgy vélte, mivel a múlt mandátumban nem került mindenkire sor, hogy betöltse ezt a tisztséget, elég lesz, ha csak két hónapra választanak ülésvezetőt. Javaslatát azonban nem fogadták el, így az első változatnál maradtak. Gál Károlyt végül Nagy István is megszavazta.

A prefektus ezután felolvasta a törvényszék határozatát, miszerint Lázár-Kiss Barna András 1998 szavazattal a június 5-i helyhatósági választásokon elnyerte Barót város polgármesteri tisztségét, megbízatását jóváhagyták, és leteheti az esküt. Az elöljáró a román nemzeti trikolórszalaggal a vállán olvasta fel az eskü szövegét, a tanácsosokhoz hasonlóan az alkotmányra és a Bibliára tett kézzel téve fogadalmat arra, hogy a következő négy évben Barót város előrehaladásán fog munkálkodni. Az eskü végén fogadalmát magyarul is megerősítette: „Isten engem úgy segéljen!”– mondta.

Utoljára maradt az alpolgármester és a szakbizottságok megválasztása. Mint az várható volt, az RMDSZ továbbra is Szakács Lászlót javasolta alpolgármesternek, ellenjelölt nem került, és a titkos szavazáson sem kapott ellenszavazatot, így újabb négy évre ismét ő lett Barót alpolgármestere. Megbízatását hasonlóképpen esküvel erősítette meg.

Három szakbizottság alakult. A gazdasági szakbizottságban Pál Szilágyi Zoltán, Kotecz Attila, Molnár Orsolya, Incze István és Nagy István, az urbanisztikai bizottságban Szabó Péter, Gál Károly, Bíró Béla, Fehér Zoltán és Dimény László, a kulturális szakbizottságban pedig Szakács László, Gáspár Jenő, Weithaler Walter, Ráduly László Dezső és Pál Levente kapott helyet.

A gyűlés hivatalos felének zárultával a polgármester mondott köszönetet a jelenlevőknek és a város polgárainak, hogy újabb négy évre bizalmat szavaztak neki, hasonlóképpen azért is, hogy Szakács Lászlóval dolgozhat tovább együtt, akivel, mint kifejtette, jó volt az együttműködése, és reményét fejezte ki, hogy a következőkben még többet tudnak tenni közösen a város érdekeiért. Megjegyezte, annak is örül, hogy Nagy István továbbra is tanácsos maradt, hiszen kampányában voltak jó gondolatai, amelyek megvalósítását a városvezetés támogatja, ugyanakkor sajnálta, hogy Zsombori Csaba, ugyancsak független polgármesterjelölt nem jött el a beiktató ülésre. Ennek ellenére az ő kampányában elhangzott, kiváltképp a fiatalok itthoni boldogulását szorgalmazó jó ötleteket is felkarolják. „Jó munkát, és vezessük egyetértésben a várost!” – zárta beszédét a polgármester.

Nagy István is üdvözölte az új városvezetést és a fiatal tanácsosokat, azt kérve az RMDSZ-es többségtől, hogy minden polgár óhaját teljesítsék, ne csak a szövetség szimpatizánsaiét, a tanácsban pedig olykor hallgassák meg mind a maga, valamint a két néppárti tanácsos kérelmeit is.
Creative Web Solutions
All Rights Reserved

 

Partnerünk: erdely.ma