Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

ZIKE

          Egyesületünk 2010 novemberében alakult azzal a céllal, hogy Erdővidék természeti értekeire hívjuk fel a figyelmet. Környezetvédő egyesületként elsők vagyunk a vidéken, akik olyan programokat szervezzünk, mely által a helyi lakósság környezetvédelemre való nevelését fejleszteni tudjuk. Programjainkba nemcsak Barót lakósságát próbáljuk bevonni, hanem a környező falvak lakóit is. Rendezvényeink lehetőséget adnak a helyi fiataloknak, hogy egy ifjúsági egyesület vezénylése alatt tevékenykedhessenek, ezáltal is tanuljanak, tapasztalatokat, kapcsolatokat szerezzenek, amit később felhasználhatnak. Igyekszünk a környezetvédelem fontosságát népszerűsíteni a médiában is.

Az eddigi években sikerült pár hasznos és mozgalmas programot megvalósítanunk, melyek nagyrészt állandó programokká váltak:

 • Minden év első programja a február első hetén sorra kerülő Vizes élőhelyek világnapja. Ezen a napon dokumentumfilmek vetítésével hívjuk fel a figyelmet a vizes élőhelyek fontosságára.
 • Március első hétvégéjén tartjuk az év első Használt étolaj és elektronikai hulladékok begyűjtését, majd két- háromhavonta megismételjük.
 • Március második programjaként a víz világnapja alkalmából gyakran patakmeder takarítást végeztünk közel 45-50 résztvevővel, de tartottunk már tudományos előadást a víz fontosságáról, és Szász Árpád hidrológus barátunk segítségével vízelemzést is készítettünk.
 • Harmadik rendezvényünk e hónapban a Föld órájaként ismert mozgalom. Barót város önkormányzata által sikerült bekapcsolódnunk a világ számos országában, egy időben tartott mozgalomhoz, így a háztartásokban és az utcai közvilágításnál sikerült elérnünk az egy órás elektromosságtól való mentességet.
 • 2015 áprilisában sikeresen megpályáztuk az „Őshonos gyümölcsfák Háromszékre” című kezdeményezést a Háromszéki Közösségi Alapítványnál, mely segítségével a Baróthoz tartozó falvakban 300 őshonos gyümölcsfát osztottunk ki.
 • A Föld napja keretén belül szervezett tudományos előadás továbbítása Egyed Emőke Környezetmérnök által.
 • A madarak és fák napján a Gaál Mózes általános iskola diákjaival közös faültetésre és madáretető készítésre került sor az iskola udvarán. Támogatásként helyi magánerdészet ajándékozott ültethető csemetékkel.
 • Több alkalommal vettünk részt városi rendezvényen Öko-sátrunkkal, ahol újrahasznosított anyagokból készítünk tárgyakat.
 • Minden év júniusban kerül sor a Zöldikék környezetvédő vetélkedőre, ahol V-VIII osztályos erdővidéki diákok vesznek részt. A verseny győztese ingyenesen részt vehet a környezetvédelmi táborban.
 • Szintén minden év júliusában vagy augusztusában zajlik a Zöldikék Környezetvédelmi tábor, Uzonkafürdőn.
 • A legnagyobb projektünk, amelyre büszkék vagyunk a ZIKE Park létrehozása. A Csíkszeredai PolgárTárs Alapítvány zöldövezetek fejlesztésére kiírt pályázaton megfeleltünk, így egy gyönyörű parkot sikerült kialakítani a város egy nyugodt részén.
 • Minden év szeptemberében megszervezésre kerül az autómentes világnap alakalmából a „Tekerjünk együtt” kerékpáros mozgalom, mely keretében sikerült erdővidéki településeket is érinteni a kerékpáros felvonulással.
 • Több helyi egyesülettel közösen vágtunk bele a Let’s do it Romania, hulladékgyűjtési akciójába.
 • Minden évben a Mikulás házhoz megy program segítségével, örvendeztetjük meg a város kisgyerekeit.

Programjainkkal, több száz embert sikerült megmozgatnunk.

Ráduly Antal Róbert

Zöld Ifjak Környezetvédő

Egyesület elnöke

Search

Language